Onderaan deze pagina de youtube films van AtematicA
Voor foto's bezoek het archief op AtematicA.nl of de AtematicA pagina op Flickr.

Vult u ook de enquete in onderaan deze pagina?

woensdag 30 januari 2008

Wu Wei
We wisten het al lang maar nu staat het op nu.nl dus is het waar:
Eureka-moment komt na ontspanning

maandag 21 januari 2008

De Pers.nl meldt:
"Aantal koeien gehalveerd"

In onze docentenkamer verwondering alom:
Is dit de voorbode voor een nieuwe snack omdat het halve haantje in
populariteit moest inboeten na de laatste veterinaire crisis? En zo ja; met welke saus wordt deze geserveerd?

21/01 Gsm op nachtkastje verstoort slaap

Wie graag het bed induikt met de mobiele telefoon binnen handbereik, kan tot een uur essentiële slaap verliezen. Dat is de conclusie van een nieuw Europees onderzoek, gesponsord door alle grote gsm-operatoren.
Het slaapgedrag van 35 mannen en 36 vrouwen tussen 18 en 45 jaar werd onderzocht. Een deel van de groep werd blootgesteld aan een permanente frequentie van 884 Mhz, te vergelijken met de straling die een gsm ontvangt en uitzendt. Onderzoekers zagen dat die groep er een pak (sic.) langer over deed om in slaap te vallen. Ze sliepen ook minder diep. De fase van de remslaap (gekenmerkt door snelle beweging van de oogbollen) was aanzienlijk korter dan bij de groep die gsmloos onder de wol was gedoken.
De experts denken dat de gsm-straling ons alertheidsniveau te hoog houdt. "Bepaalde zones in onze hersenen blijven te actief om een diepe slaap aan te vatten", zegt Bengt Arnetz, een van de professoren die aan de studie heeft meegewerkt.
De effecten van de gsm-straling laten zich ook 's ochtends voelen. Een significant deel van de proefpersonen had herhaaldelijk last van hoofdpijn en voelde zich ook depressief. Geen enkele proefpersoon wist op voorhand of hij aan de straling werd blootgesteld of niet.
Een Vlaams onderzoek van communicatiewetenschapper Jan Van den Bulck (KUL) kwam eind vorig jaar tot een gelijkaardige bevinding.

Bron: Gazette van Antwerpen

zaterdag 19 januari 2008

The Experimental Art Foundation
Morosofie, oftewel dwaalleer, is het (vaak obsessief) aanhangen van waanwetenschappelijke theorieën. Een 'waangeleerde' heet ook wel morosoof.
Het is niet altijd even helder wanneer een theorie morosofisch is en wanneer niet. Een voorbeeld is de leer van Erich von Däniken over het feit dat onze beschaving van ruimtewezens komt. Hij wordt door velen als morosoof gezien, maar door anderen als serieus wetenschapper. En vlak ook Harry Mulisch niet uit met zijn 'De compositie van de wereld'. Bedenker van de term is Matthijs van Boxsel die zijn leven gewijd heeft aan het encyclopedisch in kaart brengen van de Domheid waarvan de Morosofie een belangrijke hoofdstroming vormt.

In maart en april vond in WORM in Rotterdam een 'morosofisch' festival plaats: uit lezingen van onder anderen Van Boxsel en Moeliker, er waren morosofen uitgenodigd om hun kwestie voor het voetlicht te brengen - de meeste ontkenden trouwens dat ze morosofen waren - of wisten het niet. Er was een morosofische filmavond geprogrammeerd door de morosofische cineasten Mels van Zutphen en Sander Blom, er werden artiesten uit binnen en buitenland uitgenodigd om Morosofische projecten te verzinnen en uit te voeren, en last but not least, alles werd vastgelegd inclusief interviews met deelnemers aan het festival. Dit alles heeft zijn neerslag gekregen in een drie uur durende radiofonische documentaire over morosofie . Gepoogd is een impressie te geven van een gebeuren dat tegelijkertijd de Morosofie beschreef, uitlachte, bewonderde en wàs. Dus interviews, live-optredens, compositie-opdrachten, soundscapes en muziek in de meest morosofische zin van het woord.

Bron: Café Sonore

dinsdag 15 januari 2008


Doen wat niet kan heet kunst.
Doen met geluid wat niet kan heet geluidskunst.
Doen met vogels wat niet kan heet geluidstheater.
Het bedenken van nummers voor dat theater, dat is een hele kunst.

Dick Raaijmakers in 'Geluid Kunst Nederland' (Stichting Time Based Arts, mei 1988) ISBN 90-72521-01-3
http://cafesonore.radio6.nl/2007/10/09/dick-raaijmaker-kunstenaar-en-pionier/

Foto: Dick Raaijmakers en Ton Dissevelt in het Philips Natlab (photo © Basta Music)

Op het IREM, een internationaal festival voor electro-akoestische muziek dat afgelopen week in Lissabon werd gehouden, is aan het werk Pulsars van de Nederlandse componiste en dichteres Rozalie Hirs de eervolle titel "recommended" toegekend. Rozalie schreef Pulsars voor het Radio 6-programma Café Sonore. De opname van dit werk zal nu in vele landen op de radio worden uitgezonden. Je kunt de oorspronkelijke aflevering met Pulsars nog terughoren via de llink op de website van Café Sonore alwaar ook enkele interviews.

Vindt u enquetes ook zo'n onzin?

This div will be replaced